חוסר תום לב בניהול משא ומתן
עו"ד שי הררי | 15 באוגוסט 2022
לקראת חתימה על הסכם קניית או מכירת דירה, נערך בין המוכרים והקונים משא ומתן. במסגרת התהליך, דנים על כל הנושאים שיש לכלול בהסכם המכר (למשל, תאריך מסירה, מועדי העברת תשלום ועוד ועוד). התנהלות המשא ומתן חייבת להיעשות באופן הוגן ובתום לב. במידה וזה לא ייעשה באופן הזה, על הצד שלא התנהל בתום לב לפצות את הצד השני בעסקה על כל נזק שנגרם לו, בהוראת בית משפט.
חוסר תום לב – למה הכוונה?
בית המשפט, מתוך רצון ליצור בסיס הוגן להתנהלות בעסקאות, מחייב בתום לב. חובת תום הלב מחייבת את כל הצדדים בעסקה בהתנהלות הוגנת, גלויה ומכבדת כבר בשלב שבו נערך המשא ומתן, עוד לפני החתימה על ההסכם.
מקרים של חוסר תום לב המחייבים בפיצויים
הסתרה של מידע מהצד השני – למשל, הסתרה של פגמים ידועים בדירה, חריגות בניה, חובות, שיעבודים, אי יכולת להעביר את מלוא התשלום ועוד.
חרטה ברגע האחרון – כמובן שלא כל עסקה יוצאת בסופו של דבר אל הפועל. יחד עם זאת, צד שחוזר בו מביצוע העסקה בשלבי משא ומתן מתקדמים ואינו עושה זאת מסיבה מוצדקת, יהיה חייב לפצות את הצד הנפגע. למשל, במקרה שבו הצדדים כבר סיכמו ביניהם את הפרטים המהותיים לעסקה, עורכי הדין של הצדדים הגיעו להסכמה על נוסח החוזה, ואף נקבע מועד לחתימה, ואז אחד הצדדים הודיע על ביטול ההסכם מסיבה שאינה מוצדקת.
אסור לנהל משא ומתן מתקדם על מכירת דירה עם מספר גורמים בו זמנית. יש לזכור שבמהלך ניהול משא ומתן, הצדדים משקיעים זמן וכסף בתהליך, ולעיתים זה גם כרוך בויתור על הזדמנויות אחרות לטובת העסקה שכבר התחילו לקדם.
לסיכום
גם במידה ועדיין לא נחתם חוזה, מצופה מהצדדים לנהל משא ומתן באופן הוגן, מכבד וראוי. במידה וההתנהלות אינה כזו, ונעשית בחוסר תום לב, קיימת עילה לתביעת פיצויים.
- קטגוריות
- נדל"ן, קניית / מכירת דירה
תגובות
תגובות פייסבוק