ביטול חוזה שכירות בעקבות הקורונה
עו"ד שי הררי | 19 בנובמבר 2020
ביטול חוזה שכירות בגלל משבר הקורונה (COVID-19), האם זה אפשרי?
ביטול חוזה שכירות בעקבות הקורונה
פוטרתם או יצאתם לחל"ת בעקבות הקורונה, ואין לכם יכולת לשלם את שכר הדירה בעקבות המצב? כך תתנהלו נכון מול בעל הדירה.
הדבר הראשון שחשוב להבין הוא שאם חתמתם על הסכם שכירות, הוא מחייב את שני הצדדים. כשוכרים, עליכם חלה החובה לשלם את דמי השכירות.
אם תקחו כדוגמא מקרה שבו פוטרתם או דבר שיכול לקרות. ברור כי ללא שום קשר לנגיף הקורונה, הסכם השכירות שחתמתם ממשיך להיות בתוקף. באותו אופן, לא משנה אם פיטורין או חל"ת שבו אתם נמצאים זה בגלל משבר הקורונה.
ההבדל היחיד, משמעותי ככל שיהיה, הוא שבתקופת משבר כלכלי כמו הקורונה, קשה הרבה יותר למצוא עבודה חדשה ולעמוד על הרגליים.
מהפן המשפטי, הרי שכדי לבצע ביטול חוזה, צריך שיתרחש אירוע מסוים, שבהתקיימותו אתם יכולים להודיע על ביטול החוזה.
הקורונה נחשבת כוח עליון?
אחד מאותם אירועים, מוכרים בשפה המשפטית כ"כוח עליון", שנחשב במערכת המשפט כ"גורם מסכל". זהו אירוע לא צפוי שקרה, שאינו בשליטתכם, ושמונע מכם את היכולת לקיים את החוזה. בעת התרחשותו של אירוע כזה, ניתן לבטל את החוזה, ובמקרה הספציפי, להודיע על ביטול הסכם השכירות.
אירועים כמו הצפה או שריה נחשבים ככוח עליון. אבל מה במקרה של מגיפה עולמית?
נגיף הקורונה הוכרז על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגיפה עולמית. למרות זאת, מסיבותיו שלו, קבע משרד האוצר שלא מדובר בכוח עליון. לקביעה הזו יש השלכות רבות על שוק השוכרים ועל האפשרות של ביטול חוזה שכירות.
אז מה עליכם לעשות?
ראשית, תבדקו את תנאי החוזה שעליו חתמתם.
בחוזי שכירות רבים יש תנאי יציאה בהתראה של חודשיים או שלושה מראש. אם אין תנאי יציאה, עליכם להבין שאתם מחויבים מהפן המשפטי.
במקרה כזה, הדבר המומלץ ביותר הוא לנסות לנהל מו"מ עם בעל הדירה. מו"מ מוצלח יכול להביא להקלה בתשלומים, הנחה בדמי השכירות עד שהמצב בשוק יתייצב. או, לקבוע ביטול חוזה שכירות בהסכמת שני הצדדים.
חשוב לבוא ממקום הוגן, ולהבין גם את בעל הנכס, ועל שני הצדדים להתחשב אחד בשני, לגבי אופן והסדרת התשלומים. אל תשכחו שמדובר במשבר כלכלי גדול. אתם עלולים להיות מופתעים לטובה, ובלא מעט בעלי נכסים אכן מתחשבים בשוכרים. ייתכן כי בעל הנכס בכל זאת לא יסכים להוריד את דמי השכירות. במקרה כזה, עד כמה שהמצב קשה, תצטרכו לשלם את דמי השכירות.
עד כמה שהדבר יכול להיות קשה, תשתדלו לא לבטל שיקים באופן חד צדדי. הפעולה הזו לא רק שהיא פעולה אסורה עפ"י חוק. היא עלולה להוביל להליכים משפטיים ישירים ולפתיחה של תיק הוצאה לפועל. כבר אמרנו שמבחינה חוזית אכן חלה על השוכר האחריות לשלם את דמי השכירות. לשוכר אין לו זכות קנויה לבטל את השיקים בגין תשלומי השכירות, וזאת למרות שהנכס היה סגור.
ההמלצה הטובה ביותר היא לאור הנסיבות המאוד מיוחדות, לנהל תקשורת טובה עם בעל הדירה. כך, לנהל מו"מ אחראי וצודק, באשר לאופן התשלומים.
– – – – –
קריאת מאמרים נוספים בנושא:
– פורטל הסיוע לשכירים של משרד האוצר
– קניית דירה, כל מה שחשוב לדעת
– קורונה – פגישת ייעוץ בחינם בזום
- קטגוריות
- מאמרים בנושא קורונה, נדל"ן
תגובות
תגובות פייסבוק