ביטול חוזה בגלל הקורונה – שאלות ותשובות
עו"ד שי הררי | 30 באוגוסט 2020
משבר הקורונה (COVID-19) טרף את הקלפים בתחומים רבים וגם בתחום של קניית דירה.
רוכשים רבים שתכננו קניית דירה בראיה קדימה, מתקשים כעת לצפות את ההשפעה על ההכנסות, והיכולת לעמוד בתשלומים ובהתחייבויות כתוצאה מהמשבר הכלכלי שפוקד אותנו כחלק מהשפעות נגיף הקורונה.
ריכזתי עבורכם כמה מן השאלות הרבות שמופנות אלי, כולן עוסקות בביטול חוזה בגלל הקורונה:
קניתי דירה עוד לפני הקורונה. מדובר על קניית דירה בבניין שצפוי להיבנות תוך שלוש שנים. לאחרונה נקלעתי לקשיים כספיים בעקבות משבר הקורונה וברצוני לבטל את החוזה. האם זה אפשרי?
ביטול של הסכם רכישה של דירה הוא עניין מורכב, שכן כל חוזה משפטי הוא מחייב, אפילו בתקופת הקורונה על כל המורכבויות שלה. מומלץ לבטל את החוזה רק במידה ותגיעו למסקנה סופית, כי לא תוכלו בשום אופן לעמוד בתנאי הרכישה.
בו בזמן, חשוב להבין שחברות נדל"ן רבות לא ישושו לבטל את הסכם המכר, מכיוון שלביטול הסכם קניית דירה יש השפעה ישירה עליהן (בדומה למקרה בו מבטלים רכישה רגילה מחנות).
לכן, מומלץ להיעזר בעורך דין ולדון עם חברת הנדל״ן על ביטול החוזה בתנאים שמוסכמים על שני הצדדים.
האם הקורונה נחשבת כוח עליון? האם יש אפשרות להפחתת גובה הקנס שנקבע בחוזה בטענה של כוח עליון?
ביטול חוזה זה לא עניין של מה בכך. משרד האוצר קבע אמנם שמגפת הקורונה היא לא כוח עליון, אך ניתן לומר שבכל הקשור לביטול חוזה קניית דירה, הטענה לכוח עליון היא מוצדקת. עם זאת, שאלת ביטול הקנס היא משמעותית לאור גלי של ביטולי חוזים בעקבות המצב, ויש למצוא את האיזון הנכון בהגנה על רוכשים, על מנת שלא להוביל לאפקט דומינו. בכל מקרה, בתי המשפט הם שיחליטו כאשר יתברר סכסוך בין שני צדדים.
הקבלן הודיע על ביטול חוזה בגלל קורונה בטענה שלא ניתן להמשיך את השיפוץ בגלל הקורונה. האם זה חוקי או שאפשר לתבוע אותו ולקבל פיצויים?
ביטול חוזה ע״י הקבלן בטענה זו הינה חוקית. צריך להבין כי משבר הקורונה הביא איתו הגבלות משמעותיות שגרמו להשלכות ישירות על מגזרים שלמים במשק וגם על קבלני הבניה. השלכה אחת היא פגיעה בשרשרת אספקת החומרים לבנייה, החל במלט וכלה במטבחים. השלכה נוספת היא מחסור בפועלים כתוצאה מסגר, או חוסר היכולת להביא את הפועלים אל אתר הבנייה מכיוון שמשך תקופה ארוכה לא ניתן היה להסיע יותר מאדם אחד או שניים ברכב. וכמובן שישנן השלכות נוספות ישירות או עקיפות. כל אלה משפיעים באופן ישיר על הקבלנים, על משך זמן הבנייה, ועל היכולת שלהם לעמוד בתנאים המקוריים של החוזה.
פרויקט פינוי בינוי הוקפא בגלל הקורונה. האם יינתן פיצוי לדיירים על הקפאת פרויקט פינוי בינוי בגלל משבר הקורונה?
פרויקט התחדשות עירונית שהוקפא בגלל הקורונה הוא עניין לא נעים. למרות עוגמת הנפש שנגרמת בעקבות המצב, ברוב המקרים כנראה שלא יינתן פיצוי לדיירים שהפרויקט בבניין שלהם הוקפא. היות ופרויקט פינוי בינוי הוא פרויקט שמתוכנן להתבצע לאורך מספר שנים, המשמעות היא פשוט דחיה בלוח הזמנים כל שהוא יימשך זמן רב יותר מהמתוכנן במקור.
קניתי דירה, נחתם חוזה, אך קשה לי להעביר את הכספים בגלל קושי כלכלי שגרמה הקורונה. מה אפשר לעשות?
מה שעליך לעשות הוא לפנות אל החברה שממנה קנית את הדירה, ולבדוק אפשרות לפריסה מחודשת של התשלומים.
דבר חשוב נוסף הוא שאם אתה לוקח משכנתא, כדאי לשקול פריסה ארוכת טווח מבחינת שנים על מנת להקטין את גובה החזר התשלומים החודשי. אם מדובר בקושי בביצוע החזרים של המשכנתא, עליך לפנות אל הבנק למשכנתאות ולדחות את החזר המשכנתא. בנק ישראל האריך את דחיית המשכנתא עד לחודש דצמבר 2020 כך שיש לך מספיק זמן לעשות זאת.
למאמרים נוספים בנושא: קניית ומכירת דירה בקורונה, משכנתא בקורונה.
- קטגוריות
- מאמרים בנושא קורונה, משפט מסחרי, נדל"ן, קניית / מכירת דירה
תגובות
תגובות פייסבוק